Wednesday, July 13, 2011

Sumbangan Ikhlas Untuk Allahyarham Baharuddin Ahmad

Kemaskini 13/7/11: Saya memang berharap agar entri ini akan diwar-warkan seluas mungkin, sama ada melalui kaedah 'Share' atau 'copy/paste'. Tak perlulah mohon kebenaran saya. Tak meletakkan rujukan atau nama saya pun tak apa.

Cuma janganlah pula disertakan sebarang video atau capaian yang tak sepatutnya pada entri ini.

Sejak entri asal disiarkan pada 11 Julai 2011, saya perhatikan ada yang menyertakan atau 'embed' video kematian Allahyarham, demo 9/7/11 dan berbagai lagi yang berbentuk propaganda. Yang letak link ke laman skim cepat kaya pun ada.

Politik bukanlah tujuan saya menulis entri ini dan sebarang tindakan untuk mempolitikkannya oleh penyokong mana-mana parti atau organisasi sekalipun amatlah saya kesali.

Capaian asal entri ini (di laman Facebook saya) boleh didapati di SINI. Harap maklum.

-------------------

Saya tidak mengenali Allahyarham Baharuddin Ahmad. Rakan-rakan FB saya juga tahu bagaimana pedasnya kritikan saya terhadap perhimpunan Bersih 2.0 yang dianjurkan pada 9 Julai 2011.

Pagi ini di News Feed, berderet capaian artikel-artikel dan berita mengenai kematian Allahyarham sewaktu menghadiri perhimpunan berkenaan.

Atas dasar kemanusiaan, timbul pula rasa simpati terhadap balu dan anak-anak Allahyarham yang ditinggalkan. Apatah lagi bila menyedari bahawa keluarga beliau tinggal berdekatan sangat dengan blok apartmen yang saya pernah diami ketika bujang dahulu.

Malangnya tiada sebarang laman web atau portal berita yang memaparkan info akan metoda untuk menyalurkan derma.

Oleh itu saya mengambil inisiatif sendiri untuk menelefon beberapa pejabat Keadilan Negeri dan akhirnya berjaya bercakap dengan seorang wakil dari Pejabat Cawangan Wilayah Persekutuan.

Beliau memberikan nombor telefon sel balu Allahyarham, Puan Rosni Malan dan saya telah bercakap sendiri dengan beliau. Suara beliau kedengaran sayu dan sebak.

Selepas menyatakan ucapan takziah dan kekesalan atas tragedi yang menimpa Allahyarham, saya meminta nombor akaun bank beliau untuk perhatian mana-mana individu yang ingin menyalurkan derma ikhlas.

Di sini saya sertakan alamat perhubungan, nombor telefon dan nombor akaun Maybank balu Allahyarham, seandainya ada antara kita yang sudi meringankan beban keluarga beliau dengan menderma sekadar termampu.

Kata-kata dorongan dan semangat juga, saya kira, akan banyak membantu.

Alamat: No 9-0-4, Kelompok Camar A, Jalan AU3, Kuala Lumpur

Telefon: (0133646233 - Puan Rosni binti Malan)

Nombor Akaun Maybank: 164052323091

Nombor Akaun Hong Leong Islamic Bank: 19901000162

Lakukanlah atas dasar kemanusiaan.

Bukan kaum.

Bukan politik.

Sekian, terima kasih.

Nota: Harap jangan meninggalkan sebarang respons, capaian atau komen berbau politik atau kebencian di sini.

No comments: